LANCE ARMSTRONG
LANCE ARMSTRONG
LANCE ARMSTRONG, născut la data de 18 septembrie 1971, a crescut într-un cartier modest din Plano, statul Texas. Spiritul competitiv şi calităţile atletice dar şi încurajările mamei l-au condus pe Lance spre viaţa sportivă şi la doar 16 ani participa ca profesionist la întrecerile de triatlon.
Se dedică ciclismului şi în 1989 participă, ca membru al echipei naţionale, la Campionatul Mondial pentru Juniori de la Moscova. În 1991, după ce devine campion naţional la amatori, este cooptat ca membru în echipa Statelor Unite şi participă la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. Încurajat de primele succese trece la profesionişti, dar reuşeşte să termine cu greu prima cursă la care participă şi doar ambiţia de a nu abandona îl ajută să treacă linia de sosire. Cariera lui s-ar fi putut termina în acel moment dar, fiind înarmat cu o tenacitate extraordinară după această umilitoare experienţă, hotărăşte să nu mai abandoneze niciodată. La doar 21 de ani obţine titlul de campion mondial. Alte numeroase titluri se adaugă la palmaresul lui în anii care urmează. În octombrie 1996, în plină ascensiune sportivă, a fost diagnosticat pe neaşteptate ca bolnav de cancer. „Cancerul a făcut o greşeală încercând să trăiască în corpul meu”, declara Armstrong. El a acceptat provocarea, a luptat împotriva sorţii potrivnice şi a triumfat.
La fel de neaşteptată ca şi cancerul a fost şi revenirea în activitatea competiţională. Caracterul lui de luptător, curajul şi încrederea în forţele proprii l-au condus la victoria în Turul Franţei, în 1999. Nu era prima victorie de acest fel doar pentru el, era pentru prima dată când un american termina victorios Turul Franţei şi era pentru prima dată când un supravieţuitor al unei boli atât de cumplite participa la o întrecere atât de solicitantă. Victoria în Turul Franţei a ciclistului campion Lance Armstrong a fost salutată drept „un moment memorabil din istoria sportului secolului XX” (revista USA Cycling).
Turul Franţei înseamnă 3 săptămâni de pedalat în forţă pentru a parcurge, indiferent de vreme, cei 3 685 km ai circuitului. Turul Franţei este o adevărată metaforă pentru viaţă: o competiţie emoţionantă, sfâşietoare şi potenţial tragică, dar de o frumuseţe de nedescris. Viaţa, ca şi Turul Franţei, a fost pentru Lance o cursă pe care a continuat-o indiferent de cât de dificile au fost condiţiile. De la experienţe umilitoare la triumf, Armstrong a trecut prin toată gama de trăiri umane şi a parcurs drumul făcând din fiecare obstacol o treaptă spre atingerea potenţialului.
Lance Armstrong nu s-a născut un mare ciclist, ci a devenit prin înfrângeri şi victorii o persoană puternică care şi-a depăşit limitele. Viaţa lui Armstrong pare una mai puţin obişnuită doar pentru că, indiferent de situaţie, a ales să nu se lase înfrânt. Oricât de inexplicabile au fost ghinioanele, oricât de mare a fost teama, nevoia de a trăi cu maximă intensitate a fost mai mare.
În 1996 a pus bazele fundaţiei Lance Armstrong, organizaţie care oferă sprijin moral şi material celor care luptă împotriva cancerului.
Afișez toate cele 2 rezultateSortat după cele mai recente